Site pictogram ValQ

Aan de slag met de nieuwe VCA!

Nieuwe VCA

De 2017 versie van VCA is in april 2018 gepubliceerd! Zo is de toolboxmeeting terug van weggeweest in VCA* en zijn programma’s voor het bevorderen van veiligheidsgedrag verplicht in VCA**. Er zijn geen wijzingen in de eisen voor de diploma’s Basisveiligheid VCA en Veiligheid voor Leidinggevenden VOL VCA. We informeren je graag over de belangrijkste wijzigingen zodat je aan de slag kan met het up-to-date maken van je veiligheidssysteem.

 

De hoofdlijnen

Elk VCA gecertificeerd bedrijf gaat tussen nu en 2 oktober 2021 met deze nieuwe VCA te maken krijgen. Dan loopt namelijk de overgangstermijn ervan af. Wanneer precies is afhankelijk van de certificatie datum. Maak hierover tijdig afspraken met je certificerende instelling. Onze tip is om de lopende certificatieperiode te gebruiken om de veranderingen stap voor stap in te voeren. 

Het aantal vragen waaraan moet worden voldaan is in alle drie de normvarianten verminderd:

VCA* VCA** VCA-P
23 verplichte vragen 27 verplichte vragen 33 verplichte vragen
0 variabele vragen 8 variabele vragen (*) 2 variabele vragen (*)

 

(*) Voor VCA** en VCA-P geldt dat de helft van de variabele vragen positief moet worden beantwoord voor certificering.

 

Het is nieuw dat certificerende instellingen verbeterpunten kunnen rapporteren ten opzichte van deze nieuwe norm. Daar waar aanpassingen nodig zijn om aan de doelstelling of de minimumeisen van een normaspect te voldoen kan de certificerende instelling verbeterpunten rapporteren. Bedrijven dienen in dit geval corrigerende maatregelen te treffen die bij de volgende audit worden beoordeeld. In de vorige versie van VCA was dit niet mogelijk en werden enkel afwijkingen gerapporteerd door certificeerders.

 

Inhoudelijke wijzigingen

 

Wil je de kruisverwijzingstabel tussen de oude en de nieuwe VCA ontvangen? Vul dan onderstaand contactformulier in.

 


    de kruisverwijzigstabel ontvangendoor een adviseur gebeld worden over de veranderingen in VCA

    Mobiele versie afsluiten